Ajoitus ja aikakauden luonnehdinta:

Täysrenessanssi käsittää 1500-luvun alkukymmenet. Täysrenessanssi on nähty renessanssin huipentumana, jolloin 1400-luvun kokeilut ja keksinnöt omaksuttiin kokonaisvaltaisesti. Tieteelliset pyrkimykset kohosivat täysrenessanssissa yhä tärkeämmiksi.  

Täysrenessanssin aikana kuvataiteen aiheet maallistuivat. Myös uskonnollisia aiheita harrastettiin. Täysrenessnssin aikana Venetsiassa kehittyi myös uusi kuvatyyppi, poesia. Tällä tarkoitetaan eroottis-mytologisia teoksia, joissa tunnelma nousi aihetta tärkeämmäksi.

Täysrenessnssin taiteilijat suosivat pyramidimaista kolmiosommitelmaa. Venetsialaisessa täysrenessanssimaalauksessa oli tärkeintä valo ja tunnelma. Täysrenessanssin aikana piirustuksista kehittyi oma taiteenlajinsa ja grafiikan merkitys kasvoi kirjapainotaidon yleistymisen myötä.

Renessanssi tarkoittaa sananmukaisesti uudestisyntymistä. Yleensä termiä käytetään kuvaamaan humanistista liikettä, joka syntyi 1300-luvun Italiassa. Liike johti tieteen, taiteen ja arkkitehtuurin muuttumiseen.

Leonardo da Vinci: piirrustukset

Maalaamisen lisäksi Leonardo da Vinci oli äärimmäisen taitava piirtäjä. Hän ei ollut ainoastaan taiteilija vaan aikaansa edellä oleva keksijä ja tiedemies.
Leonardon piirrustuksista on säilynyt huomattava osa. Niissä hän kuvaa yksityiskohtaisesti ihmisen liikkeitä ja ihmistä itseään, keksintöjään, kokeitaan ja suunnitelmiaan.

955236.jpg
Kuva: Leonardon piirros ihmisen anatomiasta

Rafael (Raffaello Sanzio 1483-1520)

Monet eri opettjat ja aikakauden suuret taiteilijat vaikuttivat Rafaelin taiteelliseen kehitykseen. Rafaelin mielestä taiteen oli esitettävä yhtenäisyyttä, järjestystä ja sopusointua. Hän on kuuluisa loistavista sommitelmistaan. Suosiota hän on lisäksi saanut kirkkomaaluaksillaan: lempeillä  madonnilla ja pyöreillä Jeesus-lapsilla sekä pulleilla Amor-hahmoilla. Aiheensa Rafael ammensi sekä runoista että raamatun ja historian tapahtumista.

958179.jpg
Ylösnousemus

Michelangelo (1475-1564)

Yleisnero: taidemaalari, kuvanveistäjä, arkkitehti ja runoilija. Kuuluisa veistoksistaan, jotka kuvasivat ihmistä. Oli kiinnostunut ihmisen anatomiasta. Kuuluisin maalaus Vatikaanin Sikstuksen kappelin freskot.
Michelangelo oli voimakas ja raju taiteilijapersoonallisuus jonka tuotantoa leimaa suurekkuus ja paatoksellisuus.

958152.jpg
David